О пројекту

Крагујевац постаје први град који је подигао транспарентност израде локалних просторних и урбанистичких планова, где ће грађани и привреда моћи у реалном времену да добијају обавештења када се покрене иницијатива за измену било ког планског документа. Платформа Буди део плана чини процес урбанистичког планирања знатно ефикаснијим, а сви заинтересовани имају могућност да правовремено реагују и утичу на одлуке о изградњи у свом граду.

Нова платформа ће све грађане алармирати када дође до нових планова изградње стамбених простора, привредних објеката и других садржаја у њиховом крају, Пројекат је развијен у сарадњи између Града Крагујевца и НАЛЕЂа на пројекту „Глас грађана у урбанистичком планирању“, који је финансирао Силп фонд Шведске агенције за међународну сарадњу (Сида). Градоначелник Крагујевца Никола Дашић као главну функционалност платформе истиче, да ће платформа бити главно место за размену информација између грађана и локалне самоуправе.

Регистрацијом на платформи грађани имају могућност да добију информације путем смс/Вибер/емаил порука о измени или усвајању урбанистичко-планске документације на територији града Крагујевца, а да ће евентуалне примедбе у законском року моћи да поднесу и путем емаила на адресу и путем платформе у секцији ПРИМЕДБЕ.

Платформа је реализована у склопу пројекта "Глас грађана у урбанистичко-планском процесу" који подржава СИЛП експериментални фонд и да ће бити активна до истека пројекта, односно до децембра 2024.године, уз могућност да и након тога настави са радом.

Пројекат подржавају